Meny
Meny

Blogger mot mobbing

– Jeg vet hvordan det er å stå på begge sidene, og konsekvensene av å gjøre begge deler. Det kommer ingenting positivt utav det, sier bloggeren Stian Paulsen om hvorfor han engasjerer seg mot mobbing.

Stian Paulsen er 17 år, og kommer fra Bergen. Gjennom bloggen sin har han engasjert seg i kampen mot mobbing.

1. Du skriver mye om mobbing på bloggen din. Hvorfor det?

– Mobbing er uten tvil et av de største sosiale problemene samfunnet står ovenfor disse dagene. Flere ungdommer, voksne og barn blir utsatt for det hver dag, enten det er på arbeidsplassen, skolen eller hjemme. Jeg har mye erfaring når det kommer til mobbing ettersom jeg både har mobbet og blitt mobbet. Jeg vet hvordan det er å stå på begge sidene, og konsekvensene av å gjøre begge deler, det kommer ingenting positivt utav det. Etter innleggene mine angående mobbing har utrolig mange henvendt seg til Facebook profilen min og fortalt sin historie, det er veldig trist og høre hva enkelte går igjennom. Dette motiverer meg til å hjelpe de med å promotere anti-mobbing, slik at færre kan bli utsatt for det samme både jeg, og flere andre har blitt utsatt for.

ufEzdQhmusCiKUS3lkttDCIS-EwCV6xFYsm5_qvL4J4

2. Hvordan kan vi stoppe mobbing?

– Mobbing er utrolig vanskelig å stoppe, ettersom det allerede skjer flere ganger daglig rundt om kring i verden. Vi har sett flere eksempler på mennesker som har tatt selvmord pga mobbing, og det bare fortsetter og fortsetter. Jeg tror nøkkelen til å stoppe mobbing ligger i flertallet. Vi er avhengig av at flertallet skal være mot mobbing, og at flertallet skal gripe inn. Et av mine budskap er å være det motsatte av en som står på sidelinjen og ser på. Tenk om det var deg som ble mobbet, ville ikke du likt om noen hoppet inn og stoppet det? Om bare en person hopper inn vil det iverksette en snøball effekt som gjør at flere andre hopper inn, og til slutt vil færre mobbe, da de forstår at flertallet er imot det.

 3. Hva legger du i å ha MOT til å bry seg?

Det jeg legger i å ha mot til å bry seg ligger veldig mye i svaret ovenfor, det å iverksette en snøballeffekt og kunne bidra til å stoppe mobbing. Enten det er lokalt, på verdensbasis eller i landet ditt. Det spiller ingen rolle hvor mye du gjør, så lenge du bidrar. Så lenge du griper inn når du observerer mobbing, har du allerede redusert sannsynligheten for at det skjer igjen.  Et annet eksempel på det å ha mot til å bry seg er å kunne si til vennene dine og folk rundt deg at du er i mot mobbing og at ikke bryr deg hva folk mener om det. Være selvstendig og stå for dine egne meninger. Promotere noe viktig!

Se Stians videointervju med Casey Heynes – gutten som hadde mot til å si fra:

4. Hva er ditt budskap til ungdom i Norge?

– Det er forsåvidt svart på ovenfor i de tidligere svarene, men om jeg kunne snakket med alle Norges ungdommer ville jeg nok bare sagt at de skulle prøve  å sette seg i mobbeofrene sine sko. De lever i en ond sirkel hvor ingenting de gjør er godt nok, hvor de er redd for å se seg i speilet eller praktisere noe fordi de ikke har tro i seg selv eller selvtilliten nok til å kunne ha et positivt selvbilde. Hvor de unngår skolen fordi de vil slippe kommentarer i garderoben før gymtimene, eller dropper matematikkprøven fordi de er nervøs for hva andre vil si om resultatet deres.

Bidra til å gjøre noen andre sitt liv bedre, hva om det hadde vært ditt eget? Motiver, engasjer, og ikke minst hjelp de! De har like mye rett som deg til å leve et godt liv, og om du kan bidra til at de skal ha en bedre hverdag, hvorfor ikke? Alle mennesker er nydelig på sin måte, ikke døm andre, – behandle de slik du vil behandlet tilbake!

Vil du gjøre som Stian og engasjere deg mot mobbing? Da kan du for eksempel tipse rektoren din om MOT!

Del denne artikkelen

Til toppen

Hovedsamarbeidspartnere

Reitan Convenience
Uno-X Energi
SpareBank1 SMN
Gjensidigestiftelsen
Finans Norge
OBOS

Mot støttes av:

Utdanningsdirektoratet
Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet
Helsedirektoratet

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt (personopplysningsloven § 19), og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger (personopplysningsloven § 18, 1.ledd). Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.