Meny
Meny

Med MOT reduserte vi mobbing

Stabekk Videregående bestemte seg i 2006 for å gå systematisk til verk for å bedre skolemiljøet på skolen, og et av verktøyene de tok i bruk var MOT. I dag har skolen kraftig redusert mobbetallene, og på Utdanningsdirektoratets elevundersøkelse for 2012 meldte ingen av førsteklassingene om mobbing på skolen. Vi besøkte Stabekk for å høre hvorfor.

Et bedre elevmiljø

Anton Bueie var rektor på Stabekk VGS inntill våren 2014. – Vi startet i 2006 et samarbeid med mot for å få et bedre elevmiljø, et mer inkluderende elevmiljø, noe vi har fått, sier han.

Skolen kjører MOTs program på videregående skole.

– Det beste med MOT sitt arbeid er de korte og konsise verdiene som er lette og bruke i mange sammenhenger.

– Stabekk sine mobbetall har gått ned fra noen prosent til ingen prosent. Det mener jeg er MOT-programmet sin fortjeneste. Jeg mener MOT forhindrer mobbing på Stabekk fordi elevene får økt respekt for hverandre, økt forståelse, rett og slett økt toleranse for ulikhet.

Rektor_stabekk2

Bruker grunnverdiene aktivt

Kaja Foss er elev på skolen og Ungdom med MOT.

– Ungdom med MOT på Stabekk er at vi bruker MOTs idealer og prinsipper for å skape et trygt skolemiljø og vi bruke MOTs grunnvedier, MOT il å leve, MOT til å bry seg og MOT til å si nei, for for å gjøre skolehverdagen så bra som mulig, sier Kaja.

stabekk_jente

Jeg tror MOT har en kjempestor effekt. Jeg tror at at de gjør elevene tryggere på hverandre og gir et mer samlet miljø på skolen.

– Jeg opplever ikke at det er mobbing her, men selvfølgelig, det er alltid tilfeller man ikke er klar over. Men vi har veldig lite mobbing, og det tror jeg MOT har mye av skylden for, avslutter Kaja.

 

Forskningslederen om Stabekk

Forskningsleder i MOT, Bjørg-Elin Moen, sier at MOTs forankring i skolens ledelse er en av suksessfaktorene på Stabekk.

– Stabekk videregående skole har jobbet godt med MOT gjennom flere år. Det som kjennetegner skolen er god forankring i ledelsen, der rektor er tydelig på hvordan de har brukt MOT som et kulturbyggingsverktøy i sin jobb for å skape et godt miljø på skolen. Vi ser at MOT har størst effekt når man evner å knytte filosofien og verdiene inn i skolehverdagen forøvrig, sier Moen.

Vi ser at MOT har størst effekt når man evner å knytte filosofien og verdiene inn i skolehverdagen forøvrig.

Hun peker også på kontinuiteten ved skolen.

– De har hatt god kontinuitet med flere ansatte som har jobbet med MOT, og hvor en av de ansatte har vært med helt fra starten. Han blir sterkt assosiert med MOT på skolen og er en lærer som elevene ser opp til og har respekt for.

Samarbeid

– Skolen har også sett merverdien i å samarbeide med andre skoler når de skolerer ungdommer som skal drive ung-til-ung formidling og resultatet av samarbeidet med MOT-skolen Kirkeparken VGS er svært positivt.

Stabekk

Fornøyde og engasjerte lærere

– I våre evalueringer på skolen så spurte vi lærerne i hvilken grad de synes MOT har en positiv effekt på elevene. På en skala der 7 var best svarte lærerne 5,82. Det er svært høyt. Jeg husker også at en lærer sa at hvis vi skal bruke tiden på noe annet enn fag så må det være MOT, avslutter Moen.

Del denne artikkelen

Anbefalt videre lesning

Til toppen

Hovedsamarbeidspartnere

Reitan Convenience
Uno-X Energi
SpareBank1 SMN
Gjensidigestiftelsen
Finans Norge
OBOS

Mot støttes av:

Utdanningsdirektoratet
Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet
Helsedirektoratet

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt (personopplysningsloven § 19), og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger (personopplysningsloven § 18, 1.ledd). Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.