Meny
Meny

Bedritent fokus = Jeg mislyktes. Mestringsfokus = God erfaring uansett.

I helga gikk de fem skøyteløperne jeg er trener for testløp i Inzell. Et par av dem har slitt med fremgang de siste par årene. Da er det lett å bli imponert over fokuset deres når de fryder seg over selv den minste utviklingsting de har. Det får meg til å tenke på Thomas Edison. Han er oppfinneren av lyspæra. Historien forteller at etter 10.000 forsøk fikk han høre dette: «Nå har du mislyktes 10.000 ganger, hva får deg til å tro at forsøk nr. 10.001 vil virke?» Da svarte Edison: «Jeg har ikke mislyktes, men jeg har erfart 10.000 måter som ikke virker.»

Jeg husker psykologsøstrene Ihlen sa til skøytelandslaget i treningsperioden før olympiske leker i 1994: ”Det spiller ingen rolle hva du har klart eller klarer å få til! Så lenge du har et bedritent fokus, klarer du å overse det og bli ulykkelig. Men med et mestringsfokus vil du legge merke til hva du selv klarer, og da blir du også bedre til å legge merke til hva andre klarer. Du er ansvarlig. Du alene.”

Del denne artikkelen

Til toppen

Hovedsamarbeidspartnere

Reitan Convenience
Uno-X Energi
SpareBank1 SMN
Gjensidigestiftelsen
Finans Norge
OBOS

Mot støttes av:

Utdanningsdirektoratet
Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet
Helsedirektoratet
Kompetansesenter for kriminalitetsforebygging