MOT-historien

MOT ble startet av norske toppidrettsutøvere med lidenskap for å styrke ungdoms mot. Det startet med en lidenskap og en drøm. En lidenskap for mennesket. En drøm om de olympiske leker. Deretter en idé.

En magisk historie

Initiativet ble tatt etter vinter-OL i Norge i 1994. De to olympiske skøyteløperne, Atle Vårvik og Johann Olav Koss, ønsket å forebygge sosiale samfunnsproblemer gjennom å implementere holdninger og atferd blant ungdom, slik at de ble bedre til å ta vare på hverandre og ta bevisste valg.

En dokumentarvideo om MOT's historie til og med 2019.

Research og testperioden i perioden 1994–1996 og kalenderprosjektet «Norske toppidrettsutøvere mot narkotika» var forløperne til det som er MOT i dag. Formålet var å bevisstgjøre og øke selvfølelsen til ungdom. Alle klasserom i norske ungdomsskoler og videregående skoler fikk en kalender, med oppfordring fra toppidrettsutøverne til ungdom om å ta vare på hverandre og ta bevisste valg. Responsen fra skoler, og også idrettslag og næringsliv, var overveldende.

Arbeidet med å konkretisere MOT-filosofien startet i 1994. Tanken var å lage en filosofi som kunne forebygge sosiale samfunnsproblemer og hjelpe ungdom til å mestre livet på best mulig måte. Man så etter fellesfaktorer hos toppidrettsutøvere som lyktes og kriminelle som kom seg ut av en kriminell løpebane. De mange fellesfaktorene ble viktige for utviklingen av MOT-filosofien.

Den første utprøvingen og de første møtene med ungdommer i klasserommet fant sted i 1994. De første møtene foregikk i barneskoler og fortsatte på ungdomsskoler i 1995.

Under VM på ski i Trondheim i 1997 ble MOT stiftet som en ideell, nonprofitt og religiøst og politisk uavhengig stiftelse. De første MOT-coachene ble utdannet i juni–august 1997, og i oktober 1997 fikk de første ungdommene oppleve MOT-økter i klasserommet. Med sitt konsept inngikk MOT raskt partnerskap med skoler og kommuner i hele Norge.

Atle og Sigrun Vårvik har siden 1994 sittet i det operative førersetet i utviklingen av MOTs konsept og merkevareprofil og for å spre MOT til andre land. I 2008 ble Sør-Afrika det første landet utenfor Norge som inngikk partnerskap med MOT. MOTs livsmestringskonsept har i dag fem MOT-programmer som brukes av skoler og kommuner. I dag er MOT etablert både i Europa, Afrika, Asia og Amerika.

MOT Norges historie

MOT startet i Norge og har siden spredd seg til flere land. Dette gjør at vi nå er i ferd med å tydeliggjøre skillet mellom MOT Norge, som håndterer aktiviteten i Norge, og MOT Foundation som vil ha et overordnet ansvar for MOT internasjonalt.

Se MOT Norges historie

Tidslinje

Se sentrale hendelser i MOT-historien år for år.

Se tidslinje